Malo znana w Polsce, poznalam tu i bardzo polubilam. To raczej zimowe danie, wiec dzis byla raczej ostatni raz w tym sezonie. Latem jemy jako salatke.
Smakuje z praktycznie kazda kielbasa: biala, wedzona, pikantna, czosnkowa...
Soczewica z kiełbasą
3-4 porcje
- 250g zielonej soczewicy
- mala puszka koncentratu pomidorowego
- 4 kielbaski
- sol, pieprz, majeranek
Soczewice zalac zimna woda, zagotowac, odlac. Wlozyc z powrotem do garnka, zalac woda (ok 3/4l), doprawic majerankiem i pieprzem. Nie solic na poczatku. Gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu 10 - 15 minut. Dolac wody w razie potrzeby. Dodac kielbaski i przecier pomidorowy. Gotowac 5-10 minut, az soczewica bedzie miekka. Posolic i gotowac jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz