środa, 18 kwietnia 2012

Soczewica z kiełbasą

Bardzo proste danie, wiec to co lubie robic.
Malo znana w Polsce, poznalam tu i bardzo polubilam. To raczej zimowe danie, wiec dzis byla raczej ostatni raz w tym sezonie. Latem jemy jako salatke.
Smakuje z praktycznie kazda kielbasa: biala, wedzona, pikantna, czosnkowa...

Soczewica z kiełbasą
3-4 porcje
  • 250g zielonej soczewicy
  • mala puszka koncentratu pomidorowego
  • 4 kielbaski
  • sol, pieprz, majeranek
Soczewice zalac zimna woda, zagotowac, odlac. Wlozyc z powrotem do garnka, zalac woda (ok 3/4l), doprawic majerankiem i pieprzem. Nie solic na poczatku. Gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu 10 - 15 minut. Dolac wody w razie potrzeby. Dodac kielbaski i przecier pomidorowy. Gotowac 5-10 minut, az soczewica bedzie miekka. Posolic i gotowac jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz