Co jako pierwsze kojarzy sie z kuchnia prowansalska jak nie ziola prowansalskie?
Rok temu stwierdzilam, ze to naprawde wstyd, iz mieszkajac na Prowansji kupuje ta przyprawe w supermarkecie. Skad sa te ziola co je kupuje, czy na pewno z tego regionu? Dowiedzialam sie niedlugo pozniej z telewizyjnego reportazu, ze wcale nie. Nawet te sprzedawane na targach. Skladniki sprowadzane sa z roznych krajow: Albania, Turcja a nawet Polska. Niestety sprowadzane ziola nie maja tych samych wlasciwosci. Np tymianek z Polski zawiera ok 2% olejkow, a ten z Prowansji ok 4,5%
Nad czym sie tu wiec zastanawiac? Robie moja mieszanke. Wszystkie ziola mam pod reka w moim ogrodzie. W dodatku rozmaryn i tymianek rosna obficie na wszystkich okolicznych wzgorzach. Wystarczy mi wyjsc na polgodzinny spacer by wrocic z calym nareczem wonnych ziol. W tej chwili tymianek zaczyna kwitnac, podobno to najlepszy czas ne jego zbiory.
Rozmaryn panoszy sie na wszystkich prowanslskich pagorkach. Potrafi wykorzystac kazda szczelinke. |
Kwitnacy dziki tymianek ma bardzo silny aromat. |
Kazdy ma swoj przepis na mieszanke. Sa jednak 4 podstawowe skladniki: rozmaryn, tymianek, oregano i czaber. Mozna do tego dodac rowniez bazylie, szalwie, majeranek lub macierzanke.
Moja podstawowa mieszanka suszonych ziol:
- rozmaryn - 4 lyzki
- tymianek - 5 lyzek
- oregano - 5 lyzek
- czaber - 5 lyzek
Dziki tymianek nie latwo zadomowic, latwiej kupic gotowa sadzonke. Ale mi udala sie ta sztuka. |
Rozmaryn mozna spotkac niemal w kazdym poludniowym ogrodzie. Sluzy czesto jako niski zywoplot, wyglada estetycznie i przyciaga pozyteczne owady. |
Oregano to jedna z moich ulubionych przypraw. Podoba mu sie w moim ogrodzie. W dodatku latem pieknie kwitnie. |
Mala sadzonke czabru podarowala mi kiedys sasiadka. Nic mu nie straszne i ciezko go okielznac. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz