czwartek, 9 sierpnia 2012

Zupa Bazyliowa


Lato, lato na Prowansji!
Czas na korzystanie z tych wszytkich smakow i zapachow, z warzyw i owocow dojrzalych w tym letnim sloncu. Czas na kapiele, opalanie, na "apero" z przyjaciolmi, na grillowanie, jedzenie na swierzym powietrzu... To nie czas na siedzenie przed komputerem i pisanie bloga. A szkoda, tyle pysznych i prostych potraw gotujemy i jemy!

Zupa bazyliowa, czyli soupe au pistou, to tradycyjne letnie danie prowansalskie. Mozna je zrobic tylko latem, gdyz potrzeba do tego swiezego a nie suchego grochu.
Mozna jesc zupe ciepla lub letnia. A smakuje jeszcze lepiej nazajutrz. I tym lepiej, gdyz nawet dajac wszystkiego po trochu, wychodzi z tego dosc duza ilosc
Jak przystalo na tradycyjne danie, kazda gospodyni ma swoj przepis i kazda uwaza ze to wlasnie ten jest tradycyjny. Z boczkiem lub bez, z marchewka czy bez, pomidory w zupie czy w sosie. Ostatnio wlasnie wdalam sie w tego typu polemike z  kelnerem w restauracji, gdzie sprobowalam zupe, ktora miala zupalnie inny smak niz moja, a byla tez naprawde pyszna. Gdyz najwazniejsze w tym to dobre i swierze produkty.

Soupe au Pistou czyli Zupa Bazyliowa
  • 300g swiezej fasoli
  • 300g swiezej fasoli borlotti
  • 300g strakow zielonej plaskiej fasoli szparagowej
  • 150g ziemniakow
  • 300g marchewki
  • 3-4 male cukinie
  • garsc makaronu (najlepiej typu wstazki lub grube nitki)
  • 4 bardzo dojrzale pomidory
  • peczek swierzej bazylii
  • 2-3 zabki czosnku
  • starty parmezan
  • oliwa
Wyluskac fasole, straki pokroic w kawalki. Wlozyc do ok 3l wody, osolic, gotowac przez 15 minut. Dodac pokrojone w kawalki marchewki  i ziemniaki. Po kolejnych 15 minutach dodac pokrojone w kawalki cukinie. Gotowac jeszcze 15 minut i dodac makaron. Gotowac az makaron bedzie miekki. 
W miedzyczasie przygotowac pistou:
W oryginalnym przepisie pistou przygotowuje sie w duzym drewnianym mozdziezu. Ale mikser tez jest dobrym (i szybkim!) kompromisem.
Pomidory sparzyc i obrac ze skorki. Rozgniesc je (lub zmiksowac) z listkami bazylii, czosnkiem i parmezanem dodajac po troszku oliwy. 
Pistou wlac do gotujacej zupy i natychmiast odstawic garnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz