czwartek, 23 sierpnia 2012

Ciasto z morelami o zapachu Prowansji

Fleur d'oranger, czyli woda pomaranczowa to aromat do ciast (miedzy innymi) o zapachu kwiatu pomaranczy. To dodatek ktorym sa aromatyzowane rozne ciasta prowansalskie jak np tradycyjne nevettes albo galette des rois czyli drozdzowa korona na swieto Trzech Kroli. Woda pomaranczowa jest tez bardzo popularna w krajach polnocnej Afryki (Tunezja, Maroko) jak i w Turcji.


Ciasto z morelami
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 100g masla
  • 200g maki
  • 1 proszek do pieczenia
  • lyzka wody pomaranczowej lub lyzka soku z cytryny
  • 8-10 moreli
Jajka ubic z cukrem, dodac rozpuszczone maslo, nastepnie make z proszkiem do pieczenia. Na koniec aromat.
Wylac ciasto do formy. Na ciescie poukladac polowki moreli, skorka do gory.
Piec 30 minut w temp 210°
Po upieczeniu i wyjeciu z formy posypac cukrem pudrem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz