piątek, 15 lutego 2013

Migdałowe Ciasto Trzech Króli

We Francji jest bardzo ladny zwyczaj, gdzie w styczniu dzielimy sie tradycyjnym ciastem Trzech Kroli. W ciescie schowana jest mala figurka i ten, kto trafi na kawalek ciasta z figurka, dostaje korone. W Prowansji dodatkowo w ciescie jest schowane suszone ziarno bobu. Kto go znajdzie, ma zafundowac kolejne ciasto.
Na ta okazje podaje sie dwa rodzaje ciast: drozdzowa korone z owocami kandyzowanymi, lub francuskie ciasto z masa migdalowa w srodku nazywane frangipane.

Frangipane czyli migdalowe ciasto Trzech Kroli

  • 2 gotowe cienkie placki ciasta francuskie
  • 125g mielonych migdalow
  • 90g cukru
  • 125g miekkiego masla
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka + zoltko do posmarowania
Forme na tarte wylozyc papierem do ciast, wylozyc na forme ciasto.
Skladniki masy dobrze wymieszac, wylozyc na ciasto. Przykryc ciastem i dobrze skleic brzegi. Wierzch posmarowac rozbitym zoltkiem.
Piec  35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz