poniedziałek, 18 lutego 2013

Cynamonowe Zawijańce


Ciasto:
250ml mleka (1 szklanka)
2 jajka
100g cukru
80g masla
1/4 lyzeczki soli
650g maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy (lub kostka swiezych 42g)

Nadzienie:
2-3 lyzki roztopionego masla
50g brazowego cukru (lub bialego wg gustu)
1-2 lyzki cynamonu

Mleko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze, lyzeczke cukru i lyzke maki zalac 1/4 szklanki cieplego mleka. Wymieszac, odstawic na 5min.
Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic ciast, odstawic do wyrosniecia. Ciasto doskonale wyrabia sie w maszynie do chleba.
Rozwalkowac prostokat o wymiarach 40 x 25cm. Posmarowac rozpuszczonym maslem, posypac cukrem i cynamonem. Ciasto zwinac jak rolade i delikatnie pokroic w krazki ok 1,5-2 cm. Ulozyc na wylozonej papierem blaszce, odstawic do wyrosniecia.
Piec ok 10minut w piekarniku nagrzanym do 200°C

Zawijance mozna przygotowac dzien wczesniej i wstawic blaszke przykryta folia do lodowki. Nazajutrz wyjac blaszke conajmniej 30min przed pieczeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz